Respectvol feedback geven met de 4 G’s | Feedbackgeven.nl (2023)

11-03-2021 7 min.

Bij 4G denk je misschien meteen aan je datanetwerk. Maar ken je ook de 4 G’s feedbackmethode? Een handige methode waarmee je ongewenst gedrag benoemt en kunt bijsturen. En dat op een respectvolle manier zonder dat het gesprek direct escaleert. Zo ingewikkeld als 4G-internet is het gelukkig niet. Lees verder en leer feedback geven volgens deze methode.

Stel: je zit in een vergadering met een paar collega’s. Terwijl jij je probeert te concentreren op de bespreking, zie je dat je collega onderuitgezakt zit. Zijn aandacht gaat meer uit naar zijn voortdurend oplichtende telefoonscherm dan naar wat jullie bespreken. Het irriteert je nogal en leidt je ook nog eens enorm af.

Het liefst wil je er iets van zeggen. Maar ja, hoe doe je dat zonder dat je hem direct tegen je in het harnas jaagt? Of zonder dat je zelf iets te fel uit de hoek komt?

Je feedback inslikken is sowieso geen goed idee, want dat leidt tot frustratie en tot meer ongewenst gedrag (en dus nog meer frustratie). Confucius benadrukte 500 jaar voor Christus al hoe belangrijk het is om ook negatieve boodschappen delen. Ook 2500 jaar later geldt dat nog. Alleen door er iets van te zeggen, kun jij voorkomen dat je collega de volgende keer weer de hele vergadering lang naar zijn telefoon staart.

Er op een constructieve manier iets van zeggen, doe je met een goede feedbackmethode die jou helpt om respectvolle feedback te geven. Niet elk feedbackmodel werkt, maar met de 4 G’s feedbackmethode heb je volgens onderzoek wél succes.

Respectvol feedback geven met de 4 G’s | Feedbackgeven.nl (1)

Wat is de 4 G’s feedbackmethode?

Dat je bij deze feedbackmethode uitgaat van de 4 G’s is voor de meeste mensen vast geen verrassing. Het gaat om:

 1. Gedrag (je observatie van het gedrag van de ander)
 2. Gevoel (het gevoel dat dit gedrag bij jou oproept)
 3. Gevolg (het effect dat dit gedrag heeft op de omgeving)
 4. Gewenst gedrag (het gedrag dat je liever zou zien bij de ander)

De 4 G’s feedbackmethode is een model dat structuur geeft aan je feedbackgesprekken. Het idee is dat je je feedback rustig opbouwt, waardoor het gesprek minder snel escaleert. En waardoor je niet vanuit niet-helpende emoties reageert. Ook fijn! (Vinden ook onze cursisten tijdens de cursus Feedback Geven).

(Video) Feedback geven volgens het 4G model - Tijdwinst.com

In deze video leggen we je precies uit hoe de methode werkt. Maar hieronder kun je de verschillende stappen ook nog eens rustig nalezen.

Stap 1: gedrag

Je begint bij deze methode met het delen van je feitelijke observatie van wat de ander doet of zegt. Let op: deel nog niet wat het gedrag met jou doet of wat jij ervan vindt. Houd het bij de feiten.

In het voorbeeld van de onderuitgezakte collega zeg je bijvoorbeeld: “Ik zag dat je een inactieve houding had tijdens de vergadering en veel met je telefoon bezig was.”

Let op: verwijten maken kun je beter niet doen. Zeg dus geen dingen als “Je deed totaal niet mee” of “Je was de hele tijd alleen maar in je telefoon verdiept.” Dat zijn meningen, waar de ander het mee oneens kan zijn. Door het feitelijk te houden, voorkom je een meningsverschil of conflict.

Deze zinnen kunnen je helpen om het feitelijke gedrag te benoemen:

 • “Ik zie dat je…”
 • “Ik merk dat je…”
 • “Ik observeer dat je…”
 • “Je zegt net dat…”
 • “Net deed je… en toen…”

Overgeneraliseer niet (“Jij doet ook nooit mee met vergaderingen!”), maar houd het bij deze situatie.

Handig is ook om voorbeelden te gebruiken waarmee je het concreet maakt. Geef de feedback het liefst zo snel mogelijk nadat je het gedrag hebt geobserveerd. Dan is de kans groot dat de voorbeelden nog vers in het geheugen van de ander zitten.

Wacht na het delen van je feitelijke observaties de reactie van de ander af. Daarna kun je door naar de volgende stap.

Stap 2: gevoel

Bij deze stap deel je wat het gedrag van de ander met jou doet qua gevoel. Belangrijk is om ook dit vanuit jouw perspectief te delen. Bijvoorbeeld “Ik merk dat het mij onrustig maakt” of “Het leidt mij af als je veel naar je telefoon kijkt”.

(Video) How to give and receive feedback effectively

Probeer er geen anderen bij te betrekken. Jij kunt niet weten hoe je andere collega de vergadering heeft ervaren. Bovendien is je feedback juist krachtiger als je het bij jezelf houdt.

Stap 3: gevolg

Bij deze stap ga je opnieuw een stapje verder. Je benoemt niet alleen het gedrag en jouw gevoel daarbij, maar koppelt er ook het gevolg aan dat dit gedrag op jou of anderen uit jullie omgeving heeft.

Houd het ook in dit geval bij jezelf. Kom liever niet met een waslijst aan voorbeelden, maar beperk je tot één voorbeeld van een gevolg. Probeer dit voorbeeld ook niet te bedreigend te maken.

Dus niet:

“Doordat je niet actief meedoet, maken we straks misschien foute keuzes.”

Maar wel:

“Als je niet actief meedoet, kunnen we jouw feedback niet horen. Daardoor kunnen we jouw toevoegingen niet meenemen in het plan.”

Ook goed:

“Als je niet actief meedoet, kan dat ook de anderen demotiveren. Dat maakt de vergadering minder effectief.”

(Video) Liever Effectiever ...? Kennismaken met de Gordonmethode

Heb je het gevoel dat de boodschap nog niet aankomt? Dan kun je diezelfde boodschap zo nodig in andere bewoordingen herhalen.

Stap 4: gewenst gedrag

Geef aan hoe jij het gedrag van de ander graag zou zien. Bijvoorbeeld: “Ik zou willen dat je voortaan actief meedoet aan de meeting en je telefoon op stil zet.”

Maak er niet alleen een mededeling van jouw kant van. Vraag de ander ook wat hij ervan vindt en wat hem een goede oplossing lijkt.

 • “Herken je wat ik zeg?”
 • “Hoe ervaar je dat zelf?”
 • “Wat zou jou helpen om het anders aan te pakken?”

Je zult merken dat de ander dan ook meer open staat voor verandering of oplossingen.

Ook kun je bij je collega informeren wat hij nodig heeft om dat gewenste gedrag te realiseren. Vindt de ander het bijvoorbeeld fijn om van tevoren al punten aan te dragen voor de vergadering, zodat hij zich meer actief betrokken voelt? Kijk wat er mogelijk is om zo’n wens te realiseren.

Respectvol feedback geven met de 4 G’s | Feedbackgeven.nl (2)

Nog 3 tips voor feedback leren geven

Naast de 4 G’s feedbackmethode helpen ook deze 3 tips je om goede en respectvolle feedback te geven.

1. Bereid je goed voor

À la minute de feedback geven die in je opkomt, is niet altijd een goed idee. Vaak zitten de emoties of frustraties dan hoog, waardoor de feedback er misschien niet zo lekker uitkomt. Wacht liever even met het geven van je feedback, zodat je je goed kunt voorbereiden. Bedenk bijvoorbeeld alvast wat je bij elk van de stappen uit de 4 G’s feedbackmethode wilt benoemen.

Ook verstandig: kies alvast een passend moment om de feedback te geven. Bij voorkeur doe je dat niet met anderen erbij, maar op een rustig moment waarop jullie allebei de tijd hebben. Dat maakt het voor beide partijen prettiger.

(Video) Samenwerken op afstand (NL)

2. Luister actief naar de ander

Maak vooral van de laatste G (gewenst gedrag) tweerichtingsverkeer door actief te luisteren. Laat de ander aan het woord en zorg er zo voor dat de ander zelf suggesties aandraagt en de oplossing omarmt. Dat werkt vaak beter dan dat jij met een wijzend vingertje gedrag afkeurt of ongevraagde adviezen geeft.

Verder is het belangrijk om niet alleen te horen wat de ander zegt en daarop te reageren, maar om ook echt de verbale en non-verbale boodschap tot je te laten doordringen. Zo kun je signalen veel beter oppikken en daarop inspelen. Bijvoorbeeld als je merkt dat de ander geraakt is.

3. Geef ook positieve feedback

We zijn vaak geneigd om alleen feedback te geven als iets ons in negatieve zin opvalt. Dat terwijl regelmatig positieve feedback geven juist helpt om negatieve feedback beter te laten aankomen. Bovendien heeft positieve feedback 3 verrassende voordelen.

Als jij regelmatig positieve feedback geeft, zal de ander je niet meteen zien als “diegene die ook altijd kritiek heeft” als je een negatieve opmerking maakt. Daardoor zal de ander er ook meer voor openstaan als jij negatieve feedback geeft.

Respectvol feedback geven met de 4 G’s | Feedbackgeven.nl (3)

Feedback leren geven? Volg een cursus Feedback Geven!

Ben je nu overtuigd dat ook jouw feedback waardevol is? Voor jezelf (=minder frustraties) én voor de ander (=zichzelf verbeteren). Feedbackgeven.nl is de expert in feedback geven. Voor het leren geven van goede feedback – volgens de 4 G’s feedbackmethode en andere helpende theorieën – ben je bij ons aan het juiste adres.

In een 1-daagse (online) cursus Feedback Geven leer je opbouwende feedback geven en ontvangen. Dat zorgt voor prettige onderlinge relaties en een goede samenwerking binnen jouw team. Ja, ook met die ene onderuitgezakte collega. Juist met hem.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

(Video) Wat is Klinische Technologie? College van Gabrielle Tuijthof

Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog

FAQs

Waar staan de 4 G's voor bij het geven van feedback? ›

Gedrag (je observatie van het gedrag van de ander) Gevoel (het gevoel dat dit gedrag bij jou oproept) Gevolg (het effect dat dit gedrag heeft op de omgeving) Gewenst gedrag (het gedrag dat je liever zou zien bij de ander)

Hoe geef je op een respectvolle manier feedback? ›

Breng je feedback dan in vijf, respectvolle, stappen:
 1. Benoem het gedrag van de ander. ...
 2. Benoem je gevoel in plaats van dat je een oordeel geeft. ...
 3. Geef aan wat het gevolg van het gedrag is op jou. ...
 4. Geef concreet aan wat je van de ander verwacht. ...
 5. Check tussendoor en aan het einde of de ander begrijpt wat jij bedoelt.

Wat zijn de belangrijkste regels voor het geven van feedback? ›

De regels
 • Feedback moet specifiek en to the point zijn. ...
 • Feedback moet beschrijvend zijn en betrekking hebben op gedragsaspecten. ...
 • Beide partijen moeten hun voordeel met de feedback kunnen doen. ...
 • Feedback moet actueel zijn. ...
 • De ontvanger moet de feedback willen ontvangen.
Jul 19, 2016

Waarom is het geven van feedback waardevol? ›

Feedback geven draagt bij aan een goede en gezonde werksfeer. Medewerkers voelen zich meer betrokken en leveren kwaliteit. Ook verloopt de samenwerking soepeler. Toch vinden we het vaak lastig om feedback te geven waar een ander ook echt iets mee doet.

Wat zijn de 4 stappen van de ik boodschap? ›

De ik-boodschap
 • Als je wil praten met iemand, noem dan de naam van die persoon. Wil je met Marie praten, zeg dan 'Marie, ik zou je graag iets vertellen. ...
 • Begin je boodschap met IK. ...
 • Zeg wat je gevoel is. ...
 • Omschrijf wat je niet zo leuk vindt aan hetgeen de andere persoon doet. ...
 • Geef de reden waarom je dat vindt.

Hoe geef je constructieve feedback? ›

Hier zijn tips die je kunnen helpen op weg naar het geven van constructieve feedback:
 1. Creëer een veilige sfeer. ...
 2. Wees positief. ...
 3. Wees specifiek. ...
 4. Geef feedback meteen. ...
 5. Wees streng, niet gemeen. ...
 6. Feedback geven doe je niet met een formulier. ...
 7. Beoordelen is niet hetzelfde als feedback geven.
Sep 17, 2014

Wat is feedback voorbeeld? ›

Enkele voorbeelden van effectieve feedback.

Ik begrijp dat het voor jou ook niet fijn om is elke dag wat langer op het werk te blijven, maar we waarderen het oprecht. Door je extra inspanning hebben we al onze deadlines kunnen halen en heb je het team extra motivatie gegeven.

Hoe geef je feedback in de zorg? ›

Tips voor het geven van feedback:
 1. Zorg voor een rustige omgeving waar je niet gestoord wordt.
 2. Neem de tijd.
 3. Geef geen feedback als anderen erbij zijn.
 4. Informeer of de ander er voor openstaat, kies het juiste moment.
 5. Spreek in de ik-vorm: het is jouw mening, anderen kunnen anders denken.

Hoe breng je negatieve feedback? ›

9 tips: hoe geef je negatieve feedback?
 1. Wacht niet met je feedback. Wees doortastend en direct. ...
 2. Blijf kalm. ...
 3. Beschrijf het gedrag dat je zelf gezien hebt of gehoord. ...
 4. Zwijg zelf even. ...
 5. Waarom? ...
 6. Respecteer andermans mening. ...
 7. Wees duidelijk wat de gevolgen betreft. ...
 8. Denk vanuit de werknemer.

Hoe geef je tips en tops? ›

Tips en tops – vragen en tips
 1. Begin je feedback met jouw intentie, bijvoorbeeld: 'Ik wil graag dat jij een excellente presentator wordt, dat wens ik voor jou en daarom nu mijn feedback. '
 2. Deel een top. Begin dan met het delen van jouw compliment. ...
 3. Deel nu een tip. ...
 4. Deel een top. ...
 5. Vat je feedback samen.
Nov 21, 2020

Wat is belangrijk bij het krijgen van feedback? ›

Bij het ontvangen van feedback is het van belang om door te vragen. Vraag naar concrete voorbeelden. Doordat je om toelichting vraagt, wordt het voor jou helder wat je aan je gedrag zou kunnen veranderen. Vat bovendien samen wat de ander gezegd heeft en vraag of jouw interpretatie klopt.

Wat moet je vooral niet doen in het geven van feedback? ›

Om je een handje te helpen hebben we 10 belangrijkste dingen die je juist niet moet doen bij het geven van feedback voor je opgesomd:
 • Geen feedback geven. ...
 • Feedback geven vanuit boosheid. ...
 • Negatieve feedback geven in het openbaar geven. ...
 • Alleen negatieve feedback geven.
Sep 11, 2019

Wat zijn feedback regels? ›

Geef concreet aan wat je hebt waargenomen, geef geen interpretaties. Het gaat om de concrete feiten. Vertel welk effect het gedrag van de ander op je heeft. Als je ontevreden of boos bent, zeg het dan.

Wat zijn feedback vaardigheden? ›

Waardering kunnen geven en ontvangen. Gevoelens kunnen uiten en gevoelens van de ander kunnen ontvangen. Oog hebben voor eigen behoeften en respect hebben voor behoeften van de ander. Inzicht hebben in het verschil tussen feedback, kritiek en adviseren.

Wat is effectieve feedback? ›

Effectieve feedback heeft betrekking op de taak zelf, op het onderliggende proces of op de manier waarop de leerling het leren aanpakt (de zelfregulatie). Die feedback vraagt dialoog, motiveert en ondersteunt een leerling om een doel te bereiken, en leidt tot betere leerprestaties.

Wat is een goede feedback vraag? ›

Stel open vragen

Het is bijvoorbeeld goed om open vragen te stellen die beginnen met: hoe, waarom, wat, waar, wie, wanneer en hoezo. Daarmee geef je de ander de ruimte om zijn gedachten te verwoorden en krijg je de meest eerlijke feedback.

Wat is de Gordon methode? ›

De Gordonmethode is gericht op luisteren naar het kind en duidelijk communiceren op basis van gelijkwaardigheid en respect. De grondlegger van deze methode is de Amerikaanse psycholoog Thomas Gordon (1918-2002). Gordon zag veel ouders worstelen met het ouderschap.

Hoe kun je met iemand Verbindend communiceren? ›

Ze begrijpen beter wat de andere bedoelt of waar deze naar toe wilt in het gesprek. Bij verbindend communiceren stel je je volledig open voor wat de ander zegt, zonder vooroordeel. Je bent zelf duidelijk over wat je denkt en voelt en geeft als gesprekspartner aan wat je nodig hebt of wat je verwacht van het gesprek.

Wat zijn de vier stappen van verbindende communicatie? ›

07 aug Wat zijn de 4 stappen van Geweldloze Communicatie / Verbindende Communicatie?
 • Stap 1: Waarneming.
 • Stap 2: Gevoel.
 • Stap 3: Behoefte.
 • Stap 4: Verzoek.
Aug 7, 2022

Wat doe je als eerste als je feedback gaat geven? ›

Zorg allereerst dat je openstaat voor de feedback, en dus niet direct in de weerstand schiet. Dit doe je door te luisteren naar degene die jou feedback geeft. Laat de persoon uitpraten. En zie feedback niet als iets negatiefs: door goed te luisteren kun je misschien wat leren van de feedback en groeien als persoon.

Hoe geef je feedback zonder te kwetsen? ›

Maar hoe doe je dat, zonder hem te kwetsen of een defensieve reactie uit te lokken? Simpel: (1) geef een compliment.
...
Dat deed je zo:
 1. Begin met een compliment.
 2. Benoem direct het probleem.
 3. Onderbouw wat je zegt met feiten.
 4. Vraag hoe jij kan helpen.
 5. Spreek een een deadline af.
 6. Check of de boodschap is binnengekomen.
May 6, 2021

Wat is het verschil tussen kritiek en feedback? ›

Feedback versus kritiek

Feedback is een terugkoppeling die je geeft aan een vriend of collega gebaseerd op zijn gedrag of prestatie. Met als doel om een ander inzicht te geven in zijn gedrag en dit mogelijk te veranderen. Met kritiek (of commentaar) geef je aan dat je iets niet goed vindt, je keurt iets af.

Wat is de grootste valkuil van een feedback ontvanger? ›

Het ontvangen van feedback is een hele kunst. Het is makkelijk om je aangevallen en afgewezen te voelen. Wanneer je de feedback van je baas ontvangt, ben je bang voor mogelijke consequenties. Vaak komt het voor dat je meteen in de verdediging schiet en niet meer openstaat voor de feedback.

Wat staat centraal bij het geven van feedback? ›

Het belangrijkste bij het geven van feedback is, dat je jezelf richt op het gedrag of het idee, en niet op de collega zelf en diens persoonlijkheid. Door jouw feedback te richten op gedrag en daden, zorg je ervoor dat deze veel eerder wordt geaccepteerd dan wanneer je iemand op zijn karakter aanspreekt.

Wat ervaar je bij het geven en ontvangen van feedback? ›

Je laat daarmee merken dat je de ander serieus neemt en dat je jouw gedrag kunt aanpassen. Bovendien krijg je van de ander precies te horen wat hij graag van jou wil. Feedback is géén aanval op jouw persoonlijkheid, maar vaak wordt het wel als zodanig beschouwd.

Wat is de laatste stap bij het geven van feedback? ›

Stap 5: Bespreek het gewenste gedrag

In de laatste stap geeft de feedbackgever aan wat hij zou willen van de ander. Het kan zijn dat je een nieuwe rolverdeling in een project afspreekt of juist een nieuwe gesprekstrategie maakt voor tijdens vergadermomenten.

Wat leer je door feedback te geven? ›

Door het ontvangen van feedback leer je meer over jezelf en krijg je de kans om gedrag of een prestatie te veranderen. Probeer de feedback te begrijpen: Wat bedoelt de persoon precies? Vraag door tot je duidelijk hebt wat er mee wordt bedoeld. Schiet niet in de verdediging: Luister naar de ander.

Hoe geef je peer feedback? ›

4 tips om goede feedback te geven:

Geef duidelijke feedback; concreet en onderbouwd met argumenten. Laat je feedback suggesties voor verbeteringen bevatten. Geef dus goed aan waar je medestudent iets aan moet passen om het werk te verbeteren. Ga met elkaar in gesprek over de feedback.

Wat niet doen bij feedback? ›

Om je een handje te helpen hebben we 10 belangrijkste dingen die je juist niet moet doen bij het geven van feedback voor je opgesomd:
 1. Geen feedback geven. ...
 2. Feedback geven vanuit boosheid. ...
 3. Negatieve feedback geven in het openbaar geven. ...
 4. Alleen negatieve feedback geven.
Sep 11, 2019

Wat is een positieve feedback? ›

Bij positieve feedback wordt er feedback gegeven door de goede eigenschappen van de feedbackontvanger te benadrukken. Dit kan door middel van het geven van complimenten. Positieve feedback kan ook gezien worden als een vorm van feedforward, omdat het ook de goede kwaliteiten van de ander benadrukt.

Wat zijn goede feedback vragen? ›

Feedback vragenlijst voor collega's
 • Hoe is het om met mij om te gaan of samen te werken?
 • Welke persoonlijke eigenschappen van mij waardeer je het meest?
 • Welke kennis, talenten en vaardigheden waardeer je het meest?
 • Kun je een concrete situatie benoemen waarin je zag dat ik in mijn element was?
Jul 5, 2022

Wat is constructief feedback geven? ›

Constructieve feedback definitie

Constructieve feedback is het terugkoppelen van informatie aan – meestal – een collega, om zijn of haar werk te helpen verbeteren. De feedback is opbouwend bedoeld, en geldt daarom voor álle feedback: van negatieve tot positieve terugkoppeling.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated: 19/03/2023

Views: 6608

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.