8 Voorbeelden van het geven van positieve feedback aan werknemers (2022)

8 Voorbeelden van het geven van positieve feedback aan werknemers (1)

Waarom is het belangrijk om positieve feedback te geven aan je werknemers?

Positieve feedback is een ongelooflijk krachtig en effectief hulpmiddel dat deel zou moeten uitmaken van de toolkit van elke manager.

➡️Als je op zoek bent naar meer geweldige tips voor het managen van medewerkers, schrijf je dan in voor onze GRATIS 7-daagse e-mailcursus: Korte Leiderschapstips voor Managers!

Gallup-onderzoekers bestuderen menselijk gedrag al tientallen jaren en ontdekten dat het opbouwen van de sterke punten van werknemers door ze positieve feedback te geven een veel effectievere aanpak is dan een fixatie op zwakke punten.

Een organisatiepsycholoog, Dr. Marcial Losada, deed zeer interessant onderzoek en ontdekte dat in goed presterende teams de verhouding tussen positieve en negatieve feedback ongeveer 6 op 1 was.

Dit betekent dat de gemiddelde werknemer idealiter 6 positieve stukjes feedback nodig heeft voor elke negatieve beoordeling die hij ontvangt.

8 Voorbeelden van het geven van positieve feedback aan werknemers (2)

Helaas hebben de meeste managers de neiging om de goede prestaties van hun werknemers voor lief te nemen of deze alleen te prijzen in de context van constructieve, corrigerende feedback.

Hier zijn een paar redenen waarom veel managers geen op zichzelf staande positieve feedback geven:

 • Ze zijn het gewoon niet gewend of weten niet hoe ze op een effectieve manier positieve feedback moeten geven, omdat ze zelf ook niet veel complimenten hebben gekregen.

 • Zij denken dat het niet nodig is om werknemers te prijzen als ze gewoon hun werk doen.

 • Zij denken dat de prestaties van hun werknemers eronder zouden lijden als ze hen vertellen dat ze het al geweldig doen.

 • Zij denken dat alleen corrigerende feedback hun werknemers kan helpen zich te verbeteren en te groeien.

  (Video) Ontmoet De BESTE Salesman Van Nederland

Als je een aantal van deze overtuigingen deelt, bereid je dan maar voor op een grote verrassing! Het geven van positieve feedback aan je werknemers heeft talloze bewezen voordelen – waaronder het verbeteren van de winst van je bedrijf.

Statistieken die de voordelen van positieve feedback voor werknemers aantonen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaat het bij het geven van positieve feedback aan uw werknemers niet alleen om het erkennen van hun inspanningen en hun een goed gevoel te geven. Hoewel dat belangrijke factoren zijn, komt er nog veel meer bij kijken.

Volgens onderzoek van Gallup heeft het geven van effectieve positieve feedback aan uw werknemers nog veel meer voordelen, waaronder:

8 Voorbeelden van het geven van positieve feedback aan werknemers (3)

Voordeel #1: Hogere betrokkenheid van werknemers

Uit een onderzoek van Gallup bleek dat 67% van de werknemers van wie de manager zich richtte op hun sterke punten, volledig betrokken waren bij hun werk, vergeleken met slechts 31% van de werknemers van wie de manager zich richtte op hun zwakke punten.

Benef #2: Verbeterde productiviteit van werknemers

Een Gallup-onderzoek onder 530 werkeenheden met productiviteitsgegevens wees uit dat teams met managers die feedback over hun sterke punten kregen, na de interventie een 12,5% hogere productiviteit vertoonden dan teams met managers die geen feedback kregen.

Benef #3: Lagere omloopsnelheid

In een onderzoek onder 65.672 werknemers ontdekte Gallup dat de omloopsnelheid van werknemers die sterke punten feedback hadden gekregen 14,9% lager was dan bij werknemers die geen feedback hadden gekregen (waarbij werd gecontroleerd voor functietype en anciënniteit).

Benef #4: Grotere winstgevendheid

In een onderzoek onder 469 bedrijfseenheden, variërend van detailhandelszaken tot grote productiefaciliteiten, ontdekte Gallup dat eenheden met managers die sterke punten feedback kregen, na de interventie 8,9% winstgevender waren dan eenheden waarin de manager geen feedback kreeg.

Kortom, werknemers die regelmatig effectieve, positieve feedback krijgen, zijn meer betrokken, productiever, blijven langer bij het bedrijf en zijn winstgevender.

Daarom zou elke manager moeten leren hoe hij zinvolle positieve feedback kan geven.

Hoe geef je positieve feedback aan je medewerkers?

De meeste mensen denken dat het geven van positieve feedback eenvoudig is. Maar alleen “Goed gedaan” of “Goed werk!” zeggen is niet genoeg als je zinvolle, productieve feedback wilt geven die echt blijft hangen bij je medewerkers en hun positieve gedrag versterkt.

Als u wilt dat uw werknemers leren en groeien van uw positieve feedback, moet u ervoor zorgen dat uw feedback altijd:

8 Voorbeelden van het geven van positieve feedback aan werknemers (4)

(Video) Seminar: De psychologie van het motiveren

Echt

Prijs uw werknemers niet zomaar. Mensen zullen dwars door je heen kijken en je hele relatie zal verpest worden. Geef positieve feedback aan je werknemers als je een concrete reden hebt. Wees direct en eerlijk.

Tijdig

Zorg ervoor dat je feedback tijdig is, gegeven op het moment zelf. Wacht niet tot een geplande vergadering of een functioneringsgesprek om je werknemers positieve feedback te geven. Als u wacht met het geven van complimenten aan uw werknemers, kan dat het gevoel geven dat hun harde werk onopgemerkt is gebleven.

Specifiek

Gallup heeft ontdekt dat werknemers eerder zullen leren en groeien wanneer ze directe feedback krijgen die specifiek is. Vermijd het geven van vage complimenten en zeg precies wat je werknemer heeft gedaan dat je prijzenswaardig vindt. Uw feedback moet kristalhelder en to the point zijn.

Gericht op inspanning

Wanneer u positieve feedback geeft, richt u zich dan op de inspanning en het gedrag van uw werknemers (wat ze doen) in plaats van op hun persoonlijkheidskenmerken of talent (hoe ze zijn). Op die manier stimuleert u een groeimindset bij uw werknemers en helpt u hen vastberadenheid en veerkracht op te bouwen.

In een groter verband geplaatst

Als je je feedback impactvoller en krachtiger wilt maken, plaats de prestaties van je medewerkers dan in een groter verband. Leg uit wat de impact van hun prestaties is op anderen (collega’s en klanten) en koppel dit aan de bottom line van uw bedrijf.

Gevolgd door gepaste lichaamstaal

Let op uw lichaamstaal als u positieve feedback geeft. Hoe u dingen zegt is net zo belangrijk als wat u zegt. Zorg ervoor dat je glimlacht, oogcontact houdt en de juiste gezichtsuitdrukkingen en handgebaren gebruikt.

Versterkt met een gebaar

Als je je positieve feedback nog krachtiger wilt maken, moet je het versterken met een betekenisvol gebaar. Bedenk een manier om je feedback speciaal te maken en het succes van je werknemers te vieren. Maak een wandeling in het nabijgelegen park, pak een kop koffie of een doos snoepjes en vier feest!

Persoonlijk

Persoonlijk Pas je positieve feedback aan op elk van je medewerkers. Sommige werknemers voelen zich bijvoorbeeld geweldig als ze in het openbaar worden herkend, terwijl de ander positieve feedback liever privé ontvangt. Leer je werknemers en hun voorkeuren kennen!

Wanneer moet je positieve feedback geven aan je werknemers?

Er zijn 8 situaties waarin het geven van positieve feedback cruciaal is.

Geef altijd positieve bekrachtiging aan medewerkers die:

 1. Doelstellingen halen of overtreffen

 2. Een stapje extra zetten

 3. Collega’s of klanten helpen

  (Video) Webinar ‘Aandacht voor leren tijdens het implementeren’

 4. Een obstakel overwinnen

 5. Een obstakel

 6. Neem initiatief

 7. Heb een vertrouwensboost nodig

 8. Modelleer goed gedrag

 9. Doe iets kleins, maar het erkennen waard.

Voorbeelden van het geven van positieve feedback aan werknemers

8 Voorbeelden van het geven van positieve feedback aan werknemers (5)

Tot nu toe hebben we besproken hoe en wanneer je positieve feedback aan je werknemers moet geven. Laten we het nu allemaal samenvoegen met goede voorbeelden.

Kijk eens naar deze 8 voorbeelden van positieve feedback die wordt gegeven:

Feedbackvoorbeeld #1: Wanneer een medewerker doelen haalt of overtreft

Hier kunt u het volgende over zeggen:

“Ik heb je rapport over je verkoopcijfers van deze week gekregen. Je hebt je doel met 30% overschreden!

Dit is een grote bijdrage aan ons afdelingsdoel voor dit kwartaal. Goed werk – je hebt het echt voor elkaar! Hoe heb je het gedaan? Heb je deze week iets anders gedaan?”

Feedbackvoorbeeld #2: Wanneer een medewerker een stapje extra zet

Hier kun je het volgende over zeggen:

(Video) Themabijeenkomst boeien en binden van werknemers

“Vorige week worstelde ik met een krappe deadline en vroeg ik je me te helpen met het onderzoeken van een paar cateraars. Niet alleen heb je je rapport twee dagen voor de deadline opgestuurd, maar je bent ook nog eens een stapje verder gegaan door een zeer grondig onderzoek uit te voeren. Je nam alle nodige informatie op en presenteerde het in een tabel van één pagina die eenvoudig te lezen was. Je werk maakte het voor mij heel gemakkelijk om snel een beslissing te nemen. Geweldig gedaan! Zonder jouw hulp zou ik niet in staat zijn geweest het hele evenement op tijd te organiseren. De extra moeite en tijd die je erin hebt gestoken, hebben echt een verschil gemaakt. Dank je wel!”

Feedbackvoorbeeld #3: Wanneer een medewerker collega’s of klanten helpt

Hier kun je het volgende over zeggen:

“Bedankt dat je onze nieuwe medewerkers hebt geholpen door ons verkoopproces uit te leggen. De presentatie die je gisteren gaf was heel eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen. De duidelijke manier waarop je ons verkoopproces hebt gepresenteerd, zal hen helpen snel aan de slag te gaan. Je hebt ze waarschijnlijk een week werk bespaard, want nu hoeven ze niet zelf naar antwoorden te zoeken. Ze hebben uw handige dia’s om te gebruiken als referentie. Heel erg bedankt, je presentatie heeft echt een verschil gemaakt!”

Feedbackvoorbeeld #4: Wanneer een medewerker een obstakel overwint

Hierover kun je het volgende zeggen:

“Ik wilde je even zeggen dat je presentatie op de conferentie gisteren echt geweldig was! Ik weet dat je nerveus was om een presentatie te geven voor zo’n groot publiek, maar je deed het echt goed. Je toon was gezaghebbend en je boodschap was duidelijk en gefocust. Als ik de presentatie die je gisteren gaf vergelijk met die van vorig kwartaal, dan ben je een heel eind gekomen. Ik vond het vooral leuk dat je interessante voorbeelden gebruikte waar de hele groep zich in kon vinden. Goed gedaan!”

Feedbackvoorbeeld #5: Wanneer een medewerker initiatief neemt

Hier kun je het volgende over zeggen:

“Vorige week merkte je een factuur op die niet klopte. Ik vind het erg leuk dat je zelf de taak op je hebt genomen om onze leverancier te bellen, de zaak te onderzoeken en de fout te laten corrigeren. Je hebt meteen het initiatief genomen, wat ons op de lange termijn veel tijd, geld en problemen heeft bespaard. Geweldig gedaan! “

Feedbackvoorbeeld #6: Wanneer een medewerker een vertrouwensboost nodig heeft

Hier kunt u het volgende over zeggen:

“Ik waardeer echt de manier waarop u gisteren met die klantkwestie bent omgegaan. Ik weet dat werken bij de klantenservice soms heel moeilijk kan zijn. Het vergt veel energie en zelfbeheersing om met een ontevreden klant om te gaan. Ik bewonder je vermogen om kalm en positief te blijven in moeilijke situaties. Ook je vermogen om de problemen van onze klanten te begrijpen en snel passende oplossingen te ontwikkelen is een echte next-level probleemoplossende vaardigheid.”

Feedbackvoorbeeld #7: Wanneer een werknemer goed gedrag uitstraalt

Hierover kun je het volgende zeggen:

“Je hebt gisteren uitstekend werk geleverd door al je teamleden bij elkaar te brengen en hen om input te vragen met betrekking tot XY. Hierdoor had iedereen echt het gevoel dat ze deel uitmaakten van het proces. Ik vond het ook leuk hoe je iedereen een vraag stelde die betrekking had op hun expertise. Het was een geweldige manier om deelname aan te moedigen. Wat je gisteren tijdens die vergadering hebt gedaan, is een goed voorbeeld van teamwork dat we in ons bedrijf graag willen stimuleren. Goed gedaan!”

Feedback voorbeeld #8: Wanneer een werknemer iets doet wat niet belangrijk is, maar wel de moeite waard om te erkennen

Hierover kun je het volgende zeggen:

“Ik heb je artikel over XY ontvangen. Bedankt dat je je werk op tijd hebt ingeleverd. Ik weet dat je deze week veel taken had, maar je bent er toch in geslaagd je artikel op tijd af te krijgen. Ik heb ook gemerkt dat je je werk hebt gecontroleerd op typefouten en vergissingen voordat je het inleverde. Dit lijkt misschien een kleinigheid, maar het heeft onze redacteuren veel tijd bespaard. Heel erg bedankt, ik waardeer het echt.”

(Video) Week van het werkgeluk – “Work Happiness”, met Hermina Van Coillie

Trek je positieve feedback naar een hoger niveau!

Het geven van positieve feedback aan je werknemers is van cruciaal belang als je je werknemers gemotiveerd, betrokken en productief wilt houden.

Geef regelmatig zinvolle positieve feedback! Maar laat het daar niet bij. Er zijn veel verschillende manieren om uw medewerkers erkenning te geven.

Als u op zoek bent naar goedkope ideeën voor erkenning op de werkplek, bekijk dan onze lijst met 20 ideeën voor erkenning van werknemers waar uw werknemers dol op zullen zijn!

Videos

1. Prof. dr. Walther N.K.A. van Mook - Professionele identiteitsontwikkeling: Geen hype, wel noodzaak
(Maastricht University)
2. Webinar Soft Controls
(Kenniscentrum Business Innovation)
3. Webinar Succesvol IT veranderingen doorvoeren | Vrijdag 16 april 2021
(Delta-N ☁)
4. Vilans Live webinar Een goed gesprek in de zorg
(Vilans)
5. 90: A Growth Industry? Talking about Agrivoltaics
(Still TBD Podcast)
6. SendtoDeliver webinar - Controle over je candidate experience
(SendtoDeliver)

Top Articles

Latest Posts

Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated: 11/06/2022

Views: 5441

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.